• Werken bij Meijer Metaalbewerking

 

Meijer Metaalbewerking komt tegemoet
aan stijgende vraag met nieuwe machine

LELYSTAD – Door de aanhoudende groei van het bedrijf breidt Meijer Metaalbewerking uit Lelystad zijn productiecapaciteit uit met 20 procent. De grotere capaciteit komt helemaal voor rekening van een nieuwe, volautomatische
draaimachine die alle denkbare metaalbewerkingen aankan. Door de komst van de machine kan het bedrijf uit Lelystad bovendien ongeëvenaarde nauwkeurigheid bieden, iets wat bijvoorbeeld van belang is in de ruimtevaart.

De nieuwe machine, de Mori Seiki NLX2500 SY /1250, kan materiaal bewerken over een lengte van maximaal 1.250 mm en een diameter van maximaal 80 mm (stafmateriaal; met de klauwplaat tot een diameter van 360 mm). De nauwkeurigheid is gegarandeerd tot op 5/1000 mm. De machine kan, mits voorzien van de juiste materialen, ‘24/7’ draaien zonder tussenkomst van een operator.

Aanschaf was nodig

De aanschaf van de Japanse machine was nodig om de groeiende vraag naar allerlei productseries op te vangen. “We houden er niet van om nee te verkopen. We willen onze klanten zo snel mogelijk helpen. Met deze machine kan dat. We vergroten onze capaciteit in één keer met minstens 20 procent,” aldus directeur Paul Meijer.

De machine kan alle bewerkingen aan, van tot frezen tot boren tot alle andere courante bewerkingen. Dat betekent dat de machine uit elk materiaal opgetrokken product (rvs/staal/nonferro/kunstoffen) in grote series kan afleveren.

Meijer omschrijft de nieuwe machine als de ‘Mercedes’ onder de universele bewerkingsmachines in de metaalbranche. De Mori Seiki NLX2500 SY maakt gebruik van de ‘direct drive spindle’-techniek, wat inhoudt dat de aandrijving geschiedt zonder tussenkomst van snaren. Hierdoor is de machine niet alleen ongekend snel, maar ook ongekend krachtig en nauwkeurig.

132

Over de machine

De in de machine toegepaste technieken zorgen voor een hoge mate van bedrijfszekerheid, naast een lange levensduur. Paul Meijer: “We vergroten onze capaciteit niet alleen voor de eerstkomende jaren. Over vijf jaar draait deze machine nog fluitend, dat weet ik uit eerdere ervaringen met machines van dit merk.”

Van de betreffende machine staan er nog weinig in Nederland. De aanschafprijs (“Voor hetzelfde geld kun je een aardige bungalow kopen”) hoort bij de ‘Mercedes’-kwaliteit die de machine biedt. Voor Paul en Maaike Meijer was de aanschaf van de machine uiteindelijk geen moeilijke beslissing. Maaike Meijer: “Vergeet ook niet dat we nu de gewenste nauwkeurigheid kunnen bieden die in kritische toepassingen van belang is. Denk aan de ruimtevaart, denk aan de luchtvaart.”

133